Teologia vs intrebarile oamenilor

Sau

Intrebarile oamenilor vs teologia

De ce uneori invatatori Bibliei se mandresc cu stiinta lor in loc sa-si foloseasca cunoasterea pentru a-i ajuta pe oameni?

O tendinta in cercuriile evanghelice face ca evaluarea capacitati de slujire a unei personae sa se faca doar pe baza intelegerii doctrinale si a dedicari ei. Nu se gandeste destul de serios la capacitatea viitorului pastor de a patrunde cu intelepciune si profunzime in vietile oamenilor cu adevarul pe care-l cunoaste.

Cand vorbesc de adevaruri, ma gandesc la titlurile obisnuite ale capitolelor din manualele de teologie sistematica. Subiecte ca: antropologie; harmatologie; pneumatologie; escatologie si altele.

Se prea intampla ca un absolvent de seminar, sa se planga dupa un anumit timp de slijire ca : „ Nimeni nu pune intrebarea la care pot sa raspund. Sunt pregatit sa-mi apar pozitia in doctrina, dar oamenii ma intreaba cum sa tratez un om betiv ”. Atunci se angajeaza un psiholog nu un pastor.

Daca Biblia este cu adevarat suficienta pentru a rezolva problemele consilieri, atunci nu ar fi nevoie de psihologi, ci doar de pastori bine pregatiti.

Raspunsul la intrebarea cu care am inceput, cred eu, implica gradul in care cei mai multi dintre noi isi mentin unitatea vieti prin negare. Comunitatile crestine simnt cumva obligatia de a mentine o imagine care sa afirme ca lucrurile sunt in regula. Invatam sa cooperam intr-o conspiratie a prefacatoriei pentru a ne pastra vietile bine lustruite pe dinafara, negand atat neimplinirea, amaraciunea si nemultumirea din interiorul nostru cat si ineficienta la nivel relational, lipsa de intimitate reala in raporturile dintre noi.

Pana cand nu vom avea curajul de a cobari garda si de a infrunta cinstit tensiunile, poftele resentimentele si temerile care ne rod pedinauntru, nu vom intelege niciodata cat de mult se aplica Scriptura in viata de fiecare zi.

Rezultatul este o ortodoxie rece si rigida care exclude orice sambure de viata din Scriptura. Sa reflectam la cateva intrebari care ne tulbura:

• De ce sunt gelos pe succesele altora si inspecial pe cele ale oamenilor din acelasi domeniu ca mine?

• Cum pot sa scap de teribila teama ca daca voi exprima vreodata ceea ce simnt cu adevarat, nimeni nu ma va mai dori cu adevarat?

Toti crestini au intrebari profund tulburatoare , intrebari ce ar trebui puse. Dar cei mai multi nu le verbalizeaza pantru ca ar constitui o incalcare a regulilor comunitatii in mijlocul careia traim.

Lasă un comentariu